Wanneer u zonne-energie terug levert aan het elektriciteitsnet, wordt dit ingehouden op uw energieverbruik. Dit wordt de salderingsregeling genoemd. Bijvoorbeeld: in de zomer wekken uw zonnepanelen meer energie op dan dat er wordt verbruikt. Deze energie wordt terug geleverd aan het elektriciteitsnet. De energieleverancier houdt de terug geleverde energie aan het eind van het jaar in van uw energierekening. Het komt er op neer dat u minder geld kwijt bent aan energie en minder belasting betaalt over de verbruikte energie.

Door gebruik te maken van de salderingsregeling krijgt u voor de geleverde stroom net zoveel terug als dat u momenteel betaalt voor de stroom die wordt afgenomen bij uw energieleverancier.

Tot wanneer is de huidige salderingsregeling geldig?

De overheid stimuleert het gebruik van zonnepanelen en heeft juist daarom de salderingsregeling opgesteld. Zonne-energie wordt steeds voordeliger en daarom wil de overheid de salderingsregeling ook langzaamaan laten verdwijnen. Het voorstel is dat de salderingsregeling wordt afgebouwd vanaf 2023, maar dit kan nog veranderen. Het is op dit moment slechts een voorstel, dus het kan ook 2024 worden. Daardoor kan u ieder opvolgend jaar minder stroom wegstrepen en vanaf het jaar 2031 is salderen helemaal niet meer mogelijk.

zonnepanelen Nederland

Blijven zonnepanelen aantrekkelijk zonder salderingsregeling?

Daar kunnen we kort en bondig op antwoorden: Ja! Zonnepanelen blijven namelijk door ontwikkelen. Ze worden alsmaar efficiënter in de energieopwekking en ook de aanschaf van zonnepanelen blijft goedkoper worden. Wat ook erg belangrijk is: zonne-energie is nu al stukken goedkoper dan de energie die u van de energieleverancier ontvangt.

Zonnepanelen aanschaffen in 2022

Laat u in 2022 nog zonnepanelen installeren? Dan profiteert u nog zeker tot het einde van het jaar van 100% van de salderingsregeling. Ieder opvolgend jaar profiteert u minder van de regeling, maar dat maakt de aanschaf van zonnepanelen echt niet minder interessant. Zonne-energie is namelijk goedkoper en ook nog eens een duurzame vorm van energieopwekking. Wie groen doet, groen ontmoet!

Heeft u hier nog vragen over? Neem dan contact op met Zonnepanelen Overijssel. Onze specialisten helpen u graag verder.