Steeds meer mensen in Nederland maken gebruik van de zon als energiebron. Dankzij zonnepanelen kunnen we gebruik maken van schone energie. De zon is een hernieuwbare en duurzame bron van energie die niet opraakt. Door het gebruik van zonne-energie zijn er minder fossiele brandstoffen nodig. Hierdoor neemt ook de CO2-uitstoot af. Met onze zonnepanelen kunt u helemaal zelf energie uit deze duurzame bron opwekken. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies? Wij vertellen het graag in deze blog.

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen worden ook wel PV panelen genoemd. PV staat voor ‘Photo’ = licht en ‘Voltaic’ = elektriciteit. Zonnepanelen op het dak laten plaatsen is een logische trend. Niet zo vreemd, u kunt er namelijk flink door besparen op de energierekening. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens erg goed voor het milieu. Maar hoe werken zonnepanelen nu precies?

Zonnepanelen bestaan uit zogenaamde zonnecellen, deze zonnecellen vangen het daglicht op en zetten dit om naar gelijkstroom. Gelijkstroom kan nog niet gebruikt worden in een woning. Hiervoor is een omvormer nodig. Daarom worden zonnepanelen hier altijd van voorzien zodat de omvormer ervoor kan zorgen dat de gelijkstroom omgezet wordt naar wisselstroom. Hierdoor kunt u gebruik maken van de elektriciteit. Wanneer je tekort komt aan zonne-energie kan dit uiteraard aangevuld worden met energie van je energieleverancier. Maar mocht je juist te veel zonne-energie opwekken, dan kan dit worden teruggeleverd.

werking zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen in Nederland

Zonnepanelen werken in elk land in principe hetzelfde. Wel wordt de opbrengst van zonnepanelen hoger naarmate de zonuren en de intensiteit van het zonlicht toenemen. Maar wist u dat wanneer het bewolkt is zonnepanelen ook prima hun werk kunnen doen? Wanneer het licht bewolkt is daalt de opbrengst met plusminus 15%, is het erg bewolkt dan kan de opbrengst tot zo’n 55% dalen.

Het is dus best vanzelfsprekend dat zonnepanelen het beste rendement behalen wanneer het zonnig is. Maar vergis u niet, ook in de winter leveren zonnepanelen nog steeds stroom op. Wist u dat Nederland gemiddeld zo 1500 zonuren per jaar heeft? Dat is dus ruim voldoende om genoeg zonnestralen op te vangen!

Het salderen van zonnepanelen

Stroom die u met de zonnepanelen opwekt en zelf niet gebruikt, wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet. U krijgt daar hetzelfde bedrag voor terug als dat u betaalt voor de stroom die u afneemt en dat komt door de salderingsregeling.

U kunt het beste de verwachte opbrengst afstemmen op uw eigen energieverbruik. Als u te weinig energie opwekt kan dit aangevuld worden met de energie van uw energieleverancier. Wekt u te veel op dan wordt dit teruggeleverd. Hoe u het ook went of keert, de energie zal in ieder geval nooit verloren gaan.

Aan het eind van het jaar zal de afgenomen stroom verrekend worden met de stroom die teruggeleverd is. Dit noemen we salderen. Wanneer u meer hebt teruggeleverd aan het net dan dat er is afgenomen krijgt u hier ook nog een terugleververgoeding voor, maar dit is wel per energieleverancier verschillend. Toch liggen de prijzen over het algemeen niet heel hoog, waardoor stroom terugleveren ook niet echt aantrekkelijk wordt. U kunt hierbij denken aan zo’n € 0,07 per kWh.

zonnepanelen

Zonnepanelen en een laadpaal

Wanneer u zonnepanelen én een elektrische auto hebt kan dit helemaal een win-win situatie opleveren. Een elektrische auto op eigen terrein opladen kan namelijk best wat energie kosten. Wanneer u gebruik maakt van zonne-energie tijdens het opladen van uw elektrische auto wordt elektrisch rijden in de meeste gevallen wel erg goedkoop en duurzaam. Uiteraard is dit afhankelijk van de juiste laadpaal en het aantal panelen dat u op het dak hebt liggen, maar het is zeker de overweging waard!

Het vermogen van zonnepanelen

In Nederland hebben de meeste zonnepanelen een vermogen van 250 Wp, ook wel Wattpiek genoemd. Tegenwoordig gaan zonnepanelen minstens 25 jaar mee. Bij oude zonnepanelen kan het rendement wel wat afnemen. Veel van de zonnepanelen fabrikanten geven een garantie af waarin beschreven staat dan zonnepanelen na 10 jaar nog 90% van het vermogen moeten kunnen leveren en na 25 jaar minimaal 80%. Door deze garantie mag u ervan uitgaan dat zonnepanelen zeker een tijd meegaan.

Bent u al overtuigd door de werking van zonnepanelen?

Uw vraag was waarschijnlijk: ‘Hoe werken zonnepanelen’? We hopen u met deze blog een goede uitleg te hebben gegeven. Bent u overtuigd door de werking van zonnepanelen en de voordelen die ze meebrengen? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte bij ons aan.