0%-tarief

MVO

Milieuvriendelijke producten

R

Lage energierekening

Minder kosten

Zonnepanelen

Duurzame energie

0547712300

Bel voor meer informatie

5

Hoe werkt de btw-teruggave?

Als u zich afvraagt of u de btw kunt terugvragen voor uw zonnepanelen, dan is het belangrijk om te weten dat het btw-tarief op zonnepanelen sinds 1 januari 2023 0% bedraagt wanneer deze op of bij een woning worden geleverd en geïnstalleerd. Dit houdt in dat u geen btw hoeft te betalen voor zonnepanelen die op of bij uw woning zijn geplaatst, en dat u dus ook geen btw kunt terugvragen. Het is dus niet mogelijk om een btw-teruggave aan te vragen voor zonnepanelen die na 1 januari 2023 zijn geïnstalleerd.

Het terugvragen van de btw was bij de Belastingdienst een behoorlijke arbeidsintensieve taak. Dat is dan ook de reden geweest om de btw te veranderen van 21% naar 0%. 

 

5

Zonnepanelen waar het 0-tarief voor geldt:

N

Niet-geïntegreerde zonnepanelen

Dit zijn de meest voorkomende zonnepanelen. Iedereen herkend ze, want ze worden op het dak of ergens anders bij uw woning gemonteerd (schuur of garage). 

N

Zonnepanelen als dakbedekking?

Zonnepanelen die als dakbedekkingen dienen, vallen niet onder de regeling. De installatie overigens wel.

N

De benodigde werkzaamheden om de zonnepanelen te laten functioneren

5

Voor particulieren

Het 0%-tarief is goed nieuws voor particulieren, want het is nu namelijk voordeliger om zonnepanelen aan te schaffen. 

De Belastingdienst blijft u toch als btw-ondernemer zien. Wat betekent dit? De zonne-energie die opgewekt wordt door uw zonnepanelen, maar niet wordt verbruikt, wordt terug geleverd aan uw energieleverancier. 

 

 

5

Als u zonnepanelen hebt, hangt het bedrag dat u aan btw verschuldigd bent af van het opwekvermogen van uw installatie. Er geldt een forfaitair bedrag voor installaties met een opwekvermogen tot 15.000 Wattpiek. Als uw installatie meer opwekt dan dat, dient u zelf de btw te berekenen.

Is uw installatie actief en wekt u minder op dan 15.000 Wattpiek en is uw jaaromzet minder dan 1.800 euro? Dan hoeft u zich niet aan te melden als btw-ondernemer. Dankzij de huidige registratiedrempel wordt er automatisch gebruiktgemaakt van de KOR (kleineondernemersregeling).

Wat valt niet onder de 0% regeling? 

Als u overweegt om zonnepanelen te installeren, is het belangrijk om te weten dat niet alle goederen en diensten onder het 0%-tarief voor btw vallen. Voor bepaalde zonnepanelen, zoals niet-geïntegreerde panelen met meerdere functies en  zonnecollectoren die zonlicht omzetten in warmte, blijft het btw-tarief van 21% gelden.  De levering en installatie van een warmtepomp of accupakket vallen niet onder het 0%-tarief. Het is dus verstandig om goed te kijken naar de kosten en eventuele btw-kosten bij de installatie van zonnepanelen.

Wilt u meer weten over het 0%-tarief bij zonnepanelen? Neem contact met ons op of ga naar www.belastingdienst.nl voor meer informatie.

Overijssel

Gelderland

Drenthe

Bent u een zakelijke klant? Dan kunnen wij u van dienst zijn door heel Nederland.

Wilt u zonnepanelen laten plaatsen of energie besparen?

Neem contact op met SunCatch om de mogelijkheden te bespreken. Wij zijn werkzaam in de regio’s Overijssel, Gelderland en Drenthe.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.